Lazarusstraat 8
2840 RUMST
6 - 7 mei 2023 | Atelier in beeld |
12 - 13 - 15 - 19 - 20 augustus 2023 | Zomertentoonstelling met als thema 'maanlicht overgoten' |
30 september - 1 oktober 2023 | Jaarmarkttentoonstelling Sint Pieterskerk te Rumst |
9 - 10 december 2023 | Kersttentoonstelling en Kerstkunstmarkt |
PROEF DE SFEER VAN ONZE ATELJEE'S
Jeanine Van Durme
Een harmonieus samenspel van water en pigment maakt van aquarel een verrassend en betoverend avontuur. Zachte transparante kleurschakeringen met onverwachte effecten wanneer de verf het water raakt, creëren een feeëriek geheel op het witte blad, waarbij onze verbeelding de vrije loop krijgt. We werken op eigen ritme, ongedwongen, openstaand voor eigen inbreng en creatie. Het beheersen van de bijzondere techniek maar ook de spontane uiting van emoties krijgen een bijzonder plaats in de lesmomenten.
Frank Van Laer
Voor het grafiek atelier werken we met trimestriële sessies van één avond per week en rekening houdend met de schoolvakanties en feestdagen. Voor de deelnemers is een minimum aan tekenvaardigheid, perspectief en kleurkennis een pluspunt. We werken niet volgens thema’s of voorbeelden maar uit de individuele inspiratie en creativiteit. De begeleiding richt zich meer op de technische aspecten van de verschillende toegepaste grafische technieken, waarbij de academische en workshop ervaringen worden doorgegeven. Daarnaast wordt ook een maandelijkse namiddag atelier georganiseerd waar men kan werken zonder begeleiding. Dit alles gebeurt in de gezellige en kameraadschappelijke sfeer van ‘Het Ateljee’.
André De Brabandere (gevorderden)
Ludo Versteijlen (beginners)
Atelier kalligrafie gevorderden: begeleider André De Brabandere
Reeds vanaf januari 1991 wordt in Galerie Lazarus een atelier kalligrafie gehouden. Na het aanleren en beoefenen van enkele oude geschriften (als basis) zoals humanistische minuskel, unciaal, gotisch, romeins en daarna ook modernere zoals humanistisch cursief, copperplate, gotische varianten (rotunda, schwabacher, fractuur, bastarda), Keltische met versieringen , komen nu enkele gevorderden maandag namiddag bijeen om er bepaalde schriften te herhalen, te verfijnen en te verbeteren. Daaruit volgt dan een opdracht waarin die geschriften tot uiting komen! Die opdrachten kunnen zeer verscheiden zijn, waarbij soms ook andere kennis (boekbinden, gebruik van aquarel, reliëfdruk) wordt toegepast!
Atelier kalligrafie beginners: begeleider Ludo Versteijlen
Hou je van mooie letters? Wil je meer weten over onze werking? Zin in een creatieve cursus? Of heb je al kalligrafie kriebels? Wel dan is nu het moment aangebroken om tot actie over te gaan. Schrijven kunnen we allemaal! We hebben op school geleerd dat keurig te doen…maar wat blijft daar nog van over ? Met wat inspanning kunnen we de kunst van de kalligrafie, of het schoonschrijven, onder de knie krijgen. In de beginnerscursus starten we met de basisprincipes, in een reeks van 6 lessen . In deze lessen maken we kennis met de belangrijkste materialen: pen, inkt en papier! Veel materiaal is er echt niet nodig. Klinkt dit alles zeer optimistisch en aantrekkelijk, dan is het misschien het proberen waard. Kalligrafie kan door iedereen geleerd worden!! Of duidelijker gesteld: door iedereen, jong en oud, die zin heeft in liefde voor het schrijven, en die geduld en volharding niet zien als hindernissen.
Inge Aerts
Vooral het plezier van het schilderen staat hierbij voorop, we komen hiervoor maandelijks samen. Het beschilderen van verschillende soorten zijde, het gebruiken van verschillende technieken, het geïnspireerd worden door andere mensen… dat geeft voldoening. Door de vele technieken maken dat er een enorme variatie ontstaat en samen met ieders eigen talent komen er telkens verrassende creaties tot stand. Tekentalent is geen vereiste. De spontane vermenging en vloeiing van kleuren zorgt steeds weer voor unieke resultaten. In groep werken maakt schilderen fijner, leerzamer en creërt een gevoel van samenhorigheid.
Bernadette Sterckx
En dan zaterdag, vrij atelier: ontspannen, me-time, even geen stress. Niveau van de cursisten speelt hier geen rol. We stappen af van het klassieke lesgebeuren. Samen kunst beleven is hier de hoofdzaak. Mooi te weten hoe ieder van ons mekaar weet te ondersteunen en aan te moedigen. Waar nodig wat hulp voor kleurkeuze en compositie. Soms wordt er gewerkt naar een thema, zoals dit jaar insecten. Steeds een fijn moment.
Daniël Seymus en Annita Verschoren
Bij een aantal kunstenaars leefde sinds enkele jaren de vraag om tijdens de lente , zomer en herfst meer buiten en in de natuur gaan te werken. De pandemie heeft dit idee versneld omdat er buiten meer mogelijk was, zo zijn we vorig jaar (2021) met een kleine groep gestart om van Pasen tot 1 november 1 maal per week buiten te tekenen en schilderen. Er was ook nood aan een vaste locatie om wekelijks samen te komen voor een vrij atelier en zo zijn we bij de Kunstkring Lazernij terecht gekomen waar we op vrijdagnamiddag met een tiental vaste mensen kunnen werken en creatief bezig zijn. Een andere deel van de groep is alleen bij ´t Contrast om mee op locatie te gaan en kijken zoals wij elk jaar reikhalzend uit naar de lente en de nieuwe start van het buitengebeuren .
Copyright © Alle rechten voorbehouden
08/05/2023