Leo De Peuter en Diane Cabuy

Onze rubriek 'IN DE KIJKER' stelt voor:

Diane Cabuy en Leo De Peuter

exposerende leden aquarel

‘Dat kunnen wij ook!’ was onze uitspraak toen een vriendin ons haar aquarelwerken toonde. Zij had een zomercursus ‘tekenen en aquarel’ gevolgd in de Ardeche geleid door Peter Hoedemaeckers.

Voilà… toen moesten wij de volgende zomervakantie dus mee.  Leo was chauffeur voor de drie vriendinnen… Diane, Dedee en Lea.  De aquarelcursus werd een succes en de culinaire beleving was meegenomen.  De Ardeche vakanties in mei en juli werden vaste waarden.

Het beviel ons beiden zo goed dat we thuis een cursusmoment zochten ...’s avonds want overdag moest er gewerkt worden, uiteraard.

Het werd ‘De Kweekelinghe’ in O.L.V.Waver op donderdagavond olv Yves Vervaeke. Hij was een zeer begeesterd lesgever voor beginnelingen. Het was een zeer verscheiden groep qua niveau. Zo konden we gerust ook wat bijleren van de collega’s.

Tijdens een cursus van Piet Van Aken in Toscane leerden we Magda Calleeuw kennen. Zij gaf toen ook les in De Lijsterbes in Kraainem. Wij hebben ons dan aangesloten bij haar groep …ook op donderdagavond gedurende een vijftal jaren. .

De drukte op de baan deed ons toch terug voor O.L.V.Waver kiezen.

Ondertussen was de groep afgeslankt en was ook de lesgever weg. Het werd dus een vrij atelier op donderdagavond.

2013 werd het jaar van het ‘eeuwig verlof’ voor Leo en mij… we hadden dus vrij tijdens de ‘daguren’ en… zo kwamen we terecht bij Jeanine Van Durme van Kunstkring Lazernij.

Een energieke, kunstzinnige dame die van wanten weet met de leiding van diverse aquarelgroepen. Zij brengt de onderwerpen aan maar laat iedereen de vrije invulling ervan. Dit maakt dat een groep van 15 personen ook 15 totaal verschillende werken maakt. En toch is dat voor Jeanine geen probleem. Zij kan zich inleven bij iedereen en geeft aanwijzingen, correcties en suggesties.

Belangrijk ook … 11u is legendarische koffietijd met taart ... even stoom aflaten en babbelen met de collega’s is goed voor de groepsgeest.

En toen… kwam Covid! Alles gedaan en op slot… een groot gemis! Alles stil.

Thuis aquarellen? Leo kon zich er voor opladen… ik niet.

Men zegt dat alles altijd goed komt … Sinds half september is de groep terug opgestart en iedereen is terug paraat… wat een geluk!

 Diane


Samen met mijn echtgenote Cabuy Diane ben ik begonnen met aquarel in 1999 tijdens een cursus in de Ardèche in Frankrijk onder leiding van Peter Hoedemaekers. Zowel het weer, het aangename gezelschap en de uitdaging om ook ‘artistieke werken’ te maken, zetten ons aan om elk jaar opnieuw te gaan.

Met het gevoel: “hier kunnen we iets moois mee” zijn we op zoek gegaan naar een plaats waar we onze creativiteit konden tentoonspreiden na onze werkuren. Zo hebben we ons aangesloten bij de kunstkring De Kweekelinghe in Onze Lieve Vrouw Waver.

Tijdens een stage georganiseerd door Piet van Aken in Toscane was Magda Calleeuw de lesgeefster. Door haar begeestering zijn we haar gevolgd naar Kraainem in de Lijsterbes. Tijdens een periode van ongeveer 5 jaar hebben we meerdere stages gevolgd onder andere in Italië (Toscane en Venetië), Frankrijk (Dordogne, Parijs, Giverny en Brouennes) en Wallonië. Onze aquarelhonger was moeilijk te stoppen en zo hebben we zelfs meegedaan met een wedstrijd in Salies-de-béarn in Frankrijk waar Diane de 3de prijs haalde.

 We hebben ook enkele lessen gevolgd bij Gerda Mentens (Balen), Jean-Marie De Pauw (Tervuren) en Rainier Boidin (Kampenhout).

 De afstand naar Kraainem werd even te veel en we vonden onderdak in de Kunstkring Lazernij te Rumst onder de kunstige leiding van Jeaninne Van Durme. Vanaf het najaar 2013 was het ‘Joepie, altijd weekend’ en konden we ons tijdens de dag uitleven met papier, pigment en water. We danken Jeanine voor de steeds weerkerende ondersteuning met haar fantastische begeestering.

Tijdens de 18 maanden van de pandemie heb ik weinig geschilderd. Ik stel vast dat ik ‘compagnie’ nodig heb om mijn creativiteit op te roepen. Ook al zegt Jeanine soms ‘dat het vandaag schijnbaar niet mijn dag is’.

 We hebben meegedaan aan meerdere groepstentoonstellingen in de verschillende Kunstkringen. We hebben ook onze werken getoond op de openluchtschildersmarkt Lambermontmartre in Antwerpen en op Mon Mol Martre te Mol.

 Aquarel is een moeilijke maar zeer boeiende vorm van ontspanning. De eindeloze mogelijkheden die het werken met water en kleur me geven doen me meestal opleven. Het trachten naar een mooi resultaat, met de onzekerheid over het uitvloeien van de kleuren in het water, maken het interessant om steeds opnieuw te beginnen.

Leo